Asiatiska bålgetingen är en inkräktare – vad är egentligen denna getingart som hotar vår natur?

Asiatiska bålgetingar: Ett hot mot Frankrikes biologiska mångfald
Asiatiska bålgetingar: Ett hot mot Frankrikes biologiska mångfald

Sedan 2004 har Frankrike fått en oväntad nyboende som ställer till med problem för både experter och allmänheten – nämligen den asiatiska bålgetingen. Den här invaderande arten (som råkade komma hit av misstag) har snabbt spridit sig och ställt till det för den inhemska faunan, speciellt för bina som är viktiga för miljön. Att hänga med i hur allvarligt detta är kan hjälpa oss att hitta sätt att värna våra lokala djurarter och naturens balans.

Hotet från getingarna

Asiatiska bålgetingar är ökända för att gå till angrepp på bin. Dessa getingar attackerar bikupor vilket minskar bipopulationerna – något som verkligen sätter extra press på dem då de redan slits av andra miljöutmaningar. För biodlare och trädgårdsentusiaster är detta ett stort bekymmer (eftersom både deras arbete och trädgårdens hälsa påverkas). Oredan skapas inte bara problem för bina, utan hela naturen kan rubbas när en art får det tufft.

När getingarna är på tapeten störs pollineringen av växter och det kan leda till problem både för livsmedelsproduktionen och den vilda växtligheten. Därför är det viktigt att vara medveten om omfattningen av detta hot för att kunna jobba fram bra lösningar.

Bondréen – en naturlig kompis

Det finns dock ljusglimtar, som bondréen (Pernis apivorus), en rovfågel som har blivit en naturlig fiende till de asiatiska bålgetingarna. Den här flyttfågeln flyger in i Frankrike varje år mellan april och september och äter huvudsakligen larver av olika insekter, inklusive just våra bålgetingar.

För att bondréen ska trivas är det smart att bevara de skogsområden där den gillar att hänga (den föredrar ljusa skogar och skogsbryn för sina bon). Det hjälper både fågeln och naturen att hålla balansen.

Så lockar du bondréen

Vill du se fler bondréar i din del av landet? Börja med att plantera eller bevara inhemska träd som bidrar till fågelns hem. Det är också smart att undvika bekämpningsmedel i trädgården – kemikalier kan ta bort bondréens naturliga mat (tänk på de små bytena som hjälper fågeln att hålla sig mätt).

Att satsa på ekologiska trädgårdsmetoder är guld värt, för då hjälper du inte bara bondréen utan även andra djur i området. Dessutom kan enkla sittpinnar, som stolpar eller ensamma träd, fungera som bra utkikspunkter för fågeln när den är på jakt.

Även andra fåglar hjälper

Utöver bondréen finns det fler fjäderbeklädda jägare som håller getingpopulationen i schack. Till exempel fångar biätaren (Merops apiaster) getingarna medan törnskatan (Lanius collurio) använder sina taggar för att spetsa dem och skapa lagringsutrymme (så att den har mat inför framtiden). Dessutom bidrar talgoxen (Parus major) genom att äta larver som finns kvar i övergivna bon under vintern.

När man planerar om sitt utemiljö med lokala växter och sätter upp fågelholkar, kan man hjälpa dessa fåglar att etablera sig och få ett mer robust ekosystem.

Att tackla problemet med asiatiska bålgetingar kräver att vi arbetar tillsammans med naturen. Genom att stötta våra naturliga allierade – från bondréen till de andra rovdjuren – kan vi inte bara skydda bina, utan även se till att vår biologiska mångfald blir ännu rikare och naturen hålls levande för framtiden.