Sällsynt 90 miljoner år gammal trädsort bär frukt för första gången – ett genombrott för bevarandet

I en oväntad och spännande händelse har ett Wollemi Pine, som är 90 miljoner år gammalt, bärt frukt för första gången i en privat trädgård i Wichenford, centrala England. Det är inte bara en botanisk nyhet – det visar också att trädet kan föröka sig själv utanför sin vanliga miljö (en observation som kan vara bra för artens framtid).
Ursprung och upptäckte
Wollemi Pine hittades 1994 av den australiensiske parkvakten David Noble i den avlägsna Wollemi nationalparken (ungefär 150 km från Sydney). Trädet är känt för sina speciella egenskaper – de mjukt spiralformade löven och en brun bark som påminner om “chokladmousse”. Med endast cirka 100 vilda exemplar kvar, är det ett av världens sällsynta träd.
För att skydda dessa få exemplar hålls den exakta platsen hemlig. År 2020 vidtogs en omfattande insats med helikoptrar och brandmän som kom ut och skyddade träden från skogsbränder i Australien (en riktig räddningsaktion).
Fruktbärande händelse
Händelsen inträffade i trädgården hos Pamela och Alistair Thompson. De planterade sitt Wollemi Pine redan 2010 efter att ha varit med i ett bevarandeprogram som gav privatpersoner möjlighet att köpa just dessa träd. Trädgården öppnas för allmänheten den 4 maj under “National Garden Scheme” (en chans för alla att få se detta botaniska under).
Pamela Thompson, tidigare polis och nu 75 år, uttryckte sin glädje: “Det skulle vara otroligt, absolut otroligt, att ha plantor och kunna sprida ett av världens sällsynta träd.” Hennes man, Alistair Thompson, som tidigare arbetade som ryggradskirurg, tillade: “Det vi verkligen hoppas på senare i år är att kunna samla och gro några frön. Det skulle vara fantastiskt, men vi får vänta och se.”
Artens framtid
Tidigare har man främst använt vegetativ kloning samt odling i växthus eller botaniska trädgårdar för att bevara Wollemi Pine. Nu när trädet visat att det kan reproducera sig självt utanför sin ursprungliga miljö öppnas nya möjligheter för att bevara arten (utan att förlita sig på kloning). Detta kan göra att trädet klarar av tuffare prövningar och kanske finns kvar längre.
Framöver ser det ljusare ut för Wollemi Pine tack vare de nya observationerna kring dess förmåga att sprida sig. Om liknande initiativ sätts igång runt om i världen, skulle vi kunna få se detta uråldriga träd frodas utöver de få vilda exemplar som finns kvar.
Händelsen visar hur engagemang och nytänkande tillsammans kan hjälpa till att skydda hotade arter (en vinnande kombination). Genom att förena vetenskaplig forskning med personligt intresse hoppas många att fler ska sätta in sin del för att bevara vår planets rika biologiska mångfald.